Saturday, October 1, 2011

bumbungku lantai orang



pangsapuri anggerik indah ada surau,
depan surau ada taman permainan,
tempat orang bercengkarama,
benar kata orang, cinta tak kenal siapa,
cinta tak kenal tempat, dan jantina,
di tambah kewarganegaraan,
bila dah jodoh, siapa boleh usik?...
patotlah surau di kunci,
di mangga dan dirantai,
mengekang pencuri tak berperikemanusiaan masuk,
namun yang penting, kesucian surau tak di usik,
dari kotoran, takut menjadi sarang melepaskan nafsu,
nafsu serakah 1malaysia...

menaiki lif yg menakutkan,
yang membawa 1001 manusia,
terselit nombor2 along,
almaklumlah, orang business,
kene pandai tarik pelanggan,
target market kene betul baru business merah mekar,
semerah darah pelanggan yang pinjam dan tak reti nak bayar...
biasalah manusia, hidup selalu ikut jalan mudah,
kalau orang senang, harus dipintas, harus dicantas,
baru tenang tidur agaknya..

bertaburan nombor-nombor ekor,
selalunya lif ini bersih,
almaklumlah ada orang yg sapu,
namun bertaburan juga sampah-sarap,
tak paham tak ada budi bahasa agaknya,
teruja nak jenuk rumah mereka,
pasti bagaikan tapak pelupusan sampah,
mungkin...


19 comments:

Hans said...

anggerik indah apartment yang menakutkan tetapi seronok didiami...
1 tahun setengah hidup disana...indah dengan Lipas! hahahaha!!

izzad b* said...

sekarang giler berjaga ok!mcm dok hartamas aku rase!kekeke

mr.syazwan said...

negara kita demokrasi

so kita sbg umat islam kena pikir mana baik mana yg banggang

huhu

muhamad hanif said...

Err,

duduk apartment benda2 mcm ni lumrah kan.


huhuhuh.

eddy syrol said...

wah..indahnya..terasa ingin berpindah ke sana *tangan didada, mata pandang atas :P

alif haris said...

terasa mcm nk pindah sana la pulak haha

H.J said...

erk...mari dok sini la

ILA HonEyBuNNy said...

tak pernah duk apartment ...so xtau apa2 neh...ehhehe

Saiazuan said...

hmm xprnah rsa dok apartment.. from ur story, nmpk mcm tak selamat je..

zOeY zAu YaH said...

dunia skarang =)

ishiko said...

wahhh..

begitu lah rupenye..

Liyana Zahim said...

Sygnye sume tu blaku kat org mlyu.. Yakni org islamm..

Hizami Rahim said...

hurm. manusia zaman sekarang dah tak rupa manusia dah.

ghostwriter said...

manusia yg tiada disiplin la tu... agaknyer suke idup ngan sampah tuk menjadi sampah! haa..garang! huhu

~SaL IjOu~ said...

kite penah dok flat yg kat bawahnye byk tikus..n tikusnye sebesar kucing!~ adeyh.. (--")

n lagi satu yg x ley blah kalo tangganya hancing~ (--")

i am S!L4H.. said...

x phm manusia sekarang...

=.=

C said...

same old , same old .
manusia sekarang ,
sinonim dengan ini semua ,
macam norma .

Hans said...

ahahaha..tahu xper...sejak2 ada pak guard rasa macam duduk dkt suria avenue je...hahaha

rozeeta rashid said...

1001 karenah manusia ni..