Saturday, December 5, 2009

aku, mak guard dan 3 tahun

Assalamualaikum kepada semua.....

3thn berlalu, 3thn berduka, 3thn gembira, 3thn tersiksa, 3thn kegirangan....

Tak terucap penulis apabila melangkah masuk ke UiTM Melaka dan perasaan yg sama telah menyelubungi penulis apabila penulis melangkahkan kaki terakhir sebagai pelajar UiTM Melaka. Begitu banyak kenangan pahit dan manis penulis lalui semasa penulis tinggal di sana. Kenangan yg mendewasakan penulis taktakala penulis tercari2 identity dan kemampuan diri yg sebenarnya.

Penulis sendiri sampai sekarang masih tak percaya penulis telah di kategorikan sebagai pelajar universiti. Bodoh ataupun masih bermimpi? Ini persoalan yg penulis selalu pikirkan dan sampai dah grad pon masih tidak mampu dan xpercaya penulis telah dilabelkan pelajar lepasan diploma. Aneh..

Tapi kini penulis sudahpon menyedarinya. Berpijak di bumi nyata, donggakkan kepala pandang ke hadapan, dan jangan lupa sekali-sekala pandang ke belakang, kerana ia mampu membuatkan diri kita mengenali diri kita dan sedar akan kebolehan sebenar diri dan memandang tinggi orang sekeliling...

3thn.. Antara peristiwa tg xdpt dilupakan..

Aku dan mak guard

Peristiwa nie agak kelakar kalau nak di ikutkan. Berlaku masa penulis di part 02 dan dalam class drawing.

Totek: bang jef! kete bang jef kene saman 2!

Bang jef: mane2!(sambil berlari menuju ke tingkap) le tipu aje, ingatkan betul!

Kami:tergelak bagai nak mati walaupon mase 2 strees nak siapkan 15 keping drawing dgn pelbagai saiz.

Tiba-tiba...

Dua orang mak guard datang ke dalam class penulis.

Mak guard tembab:kamu berdua, yg pakai baju belang2 tue, sini kejap!

Penulis bersama rahman pon dengan muka selamba dan xbersalah pergilah... dgn tiba2 dan mengejut.

Mak guard erra fazira(peh org cakap lah, bagai langit dgn bumi tau!): Kamu nie, dengan suka hati je ckp kami nie gila!xde rase hormat langsung!

Penulis dan rahman tercegang.

Penulis: Eh pn,(dgn nada sopan dan terkejut) pn ckp nie ade bukti ker, jgn main ckp je pn.

Mak guard erra fazira: Saye tgk dri kamu dari side mirror kereta tadi.

Penulis dlam hati rase nak gelak jer, die nie tgh buat lawak ke ape? aku nie dlm rancangan Wakenebeb ke ape! dah lah carpark kat bwk bukit(sebelah klinik) mane boleh tgk budak dri side mirror? Menipu xbertempat!

Penulis: Eh pn, pn ingat kami je ke ari nie pakai baju belang2, kan kite kat bangunan falkulti AD nie, pn tau x pelajar AD nie antara pelajar ramai banyak kat UiTM Melaka nie?(dgn nada xpuas hati dan marah melanggit serta cuak)

mak guard erra fazira: tapi class nie saja yg tinggap terbuka!(dari jawapan nie aku boleh bitau die x berpikir panjang )

Bang jef: Pn, saya ade kat sini tadi, xkan lah diorang nak hina pn?(sambil menerangkan kenape bdk2 tadi berkumpul kat tingkap)

Mak guard2: Diam kaku(mungkin disebabkan bangjef nie umur 40thn, ala2 lectr)......
dan tiba2, nie mana kat matrix kamu nie?

Rahman: Tertinggal kat bilik pn.

Mak guard: Ikut kami...(dgn nada tegas)

Pada masa tue ramai budak class penulis berkumpul dan memberi sokongan moral kepada kami!terima kasih!!ingatkan dah xde lg lah.namun...

Mak guard tembab: saya nak cakp sekali lagi, kamu ckp kami gila ke tdi?kamu tahu menghina kami nie satu kesalahan!kamu boleh digantung tau!

Mak guard erra fazira: Baik kamu mengaku! Saya akan maafkan kamu jika kamu mengaku!

Penulis: Eh pn, pn xblh ckp mcm 2, pn xda buktipun nak sabitkan kami?

Mak guard: Ok kasi nomb matrix kamu dan class kamu.

Setelah memberi semue "keterangan" penulis dan rahman di benarkan pulang ke class. Dalam perjalanan penulis diasak dgn soalan2 dari classmate yg ingin tahu cerita sebenar.. ingatkan drama dah habis, rupa2 nya....(dalam perjalanan balik ke bilik)

Mak guard tembab: Kamu berdua!(ala gerak khas) ikut kami. Sambil berkomunikasi dgn alat komunikasi kat bahu yg penulis xreti nak eje.hehehe cuak hati kami..

Bilik siasatan..

Eh kat uitm pon ade bilik siasatan?mcm drama gerak khas la plak! penulis berbisik dalam hati yg konpius sama ada nak gelak ataupon menggigil ketakutan sebab teruja bercampur gementar. drama di bilik siasatan....

Pak guard keding tinggi tapi bersuara petir: ape nak jadi dgn kamu nie, menghina guard plak!kamu tahu kami nie bersusah payah nak menjaga kamu semua!

Dalam hati penulis: Kalau tau susah, kenape jd pak guard? ade aku suruh ko jaga kita orang?

Penulis: Eh, en xblh nak salahkan kami, en xda bukti nak sabitkan kami?

Pak guard keding tinggi tapi bersuara petir:menjawab!baru part 02 dah pandai menjawab! nie dari block mane nie? N! Patutlah menjawab!(block N sering kali dijdkan sasaran kerana kedegilan dan rekod buruk pelajar2 block N)
pak guard keding tinggi tapi bersuara petir: nemang patut gantung nie!

Penulis:eh en, dah la xde bukti nak gantung2 lak!(dgn nada marah tapi cuak) dah nemang x buat kenapa nak gantung2 lak.

Pak guard keding tinggi tapi bersuara petir:demi tuhan jamu x buat?

Penulis: demi tuhan! Mana Al-Quran? Saya berani bersumpah lah! Nak sy call kawan2 saya untuk ambil keterangan?(dgn nada confident)

Pak guard keding tinggi tapi bersuara petir:ok!panggil mereka!(dgn nada angkuh)

Penulis pon call lah classmate penulis untuk diambil keterangan. Dalam hati nie marah sungguh! Sesuka hati aje panggil aku nie penipu! eargh! Drama nie xhabis lg, penulis dan rahman kene ke ibu pejabat utama plak. Dalam kekalutan tue, penulis sedar sape kawan sape lawan, agak sedih sebenarnya...

Kawan makan kawan:ko mengaku je lah, senang cite, aku dah lapa n nak tido nie, lgpon keje banyak xsiap lg!

Peh!rase nak hamun je org 2, agak terkejut n sedih juga die kasi statement mcm 2.... Kalau die ade kat tempat aku n aku ckp mcm 2 kat die mcm mane die rase?aneh...

Pak guard keding tinggi tapi bersuara petir pergi dgn angkuh menaiki motosikal tanpa memakai topi keledar. Dalam hati nak je baling dgn batu dgn harapan pak guard jatuh dah koma sehingga sedar kesilapan diri!(peh ayat!)

Penulis dan rahman bergegas ke pondok pak guard. Kat dalam pejabat 2 ditanya soalan yg sama tapi berlainan nada suaranya, lebih bersifat kebapaan. Di dalm opis 2 juga mak guard tadi dimarahi akibat kesilapan yg berlaku td. Penulis dan Rahman pergi dgn aman dan megah! Tapi penulis xpernah dapat ucapan sorry dari mak and pak guard yg dgn tanpa segan silu mengutuk, mengherdik tanpa usul periksa.....

Sebenarnya xramai yg tau kes nie, penulis ingat lg apabila penulis beritahu roommate penulis, mereka tergelak tidak percaya, mungkin mereka berasa bahawa wajah bermuka polos nie x mampu menggegarkan dunia!

Ahseng: ko kene tahan mak guard coz menghina die?hahaha(dgn nada kuat di tengah pasar malam UiTM sambil semue pandang penulis)

Mutu: betul ke?(dgn nada terkejut dan volume 40!xnak kuat plak mamat nie bersuara)

Agak malu juga penulis masa 2, mane xnye, dah la tgh2 pasar, org ramai plak, segan aku! Menjadi mangsa keadaan sekali lagi2:25 AM 11/27/2009..

Hahaha.... malah kes nie menjadi intipati kempen penarik undi MT block " saya percaya saya mampu membela nasib pelajar block nie seperti mana kes seorang pelajar block kita telah di fitnah mak guard" (lebih kurang la bunyinya) Penulis dan kawan penulis terdiam, sape plak bitau die dan paling penting bila lak die bela aku?Bckp pon x? Aneh.... Nie aneh terlampau nie..

Kesimpulan dari cerita nie, xpayah lah tunjuk power xbertempat!ingat org muda xberpelajaran ke?sesuke hati je mengherdik tanpa usul periksa dan dgn angkuhnya lak 2! Dari situ juga penulis kenal sape kawan sejati, sanggup menolong tanpa banyak soal and xharap pon balasan.


p/s: tiada tindakan serious diambil just rahman kene peringatan x memakai matrix card. Selepas peristiwa 2, aku dah malas nak hormat pak guard! tapi xsemue teruk ade gak ok, mungkin mereka just menjalankan tanggungjawab atau asyik di buai mimpi mereka boleh menjadi watak dalam drama gerak khas, roda2 dan byk lg drama...(too many waching tv)

p/s: juling bermimpi menjadi anet dalam gerak khas(bayangkan)......











9 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

kalau pak guard UTM~
sumpah sadis~

huhuhu~

izzad b* said...

tau xpe!
but ade gak yg ok!>_<

hans said...

oit, sengkul....
sapo yang suruh kau mengaku dan saper plak yg gunakan manifesto bedebah tu?
hahaha
cayalah
mak guard erra...
haha

nabilah said...

mak guard uitm melaka
mmg mcm tu..!!

hans said...

hahahahah
mak guard erra pakai bedak 7 kati kut

izzad b* said...

nabila: nemang!kadang2 melampau, sesuke ati diorg jer.

hans:aku x tau sape yg ckp mak guard 2 mcm erra padahal bgai langt n bumi. aku x sure name die, bdk level ko 2,terkedu aku die ckp mcm 2!

Kuwe said...

haha.

guardlah plg berkuasa kalo kt universiti. kat mana mana pun sama aja. nk guard apa benda lah?

p/s: lawa sgt ka ko punya mak guard? erra tu beb.

izzad b* said...

kuwe:2lah!mcm lah bdk u nie mcm bdk bermasalah kan!mak guard 2 x mcm erra pon, sape yg ckp 2 nemang bute.

dAiEnG said...

BETOL..ZAMAN BELAJAR ADALAH ZAMAN YANG SANGAT MENGUJAKAN..SUMPAH UNTILL NOW AKU MASIH RINDUKAN ZAMAN STUDENT..WAAAAA.......