Monday, September 12, 2011

kesedaran dan sedar diri

musim baru untuk pelajar IPT dan IPTS belajar sudah bermula, segalanya sibuk untuk ke class, dan ade jugak malas ke class, bukan ape, tunggu2 xade(kisah benar, bru tdi...)

al-kisah...
(semasa kat tesco tadi, terdengar perbualan sweet nie)

pelajar : ibu, ini susu yang ibu nak tue (susu anlene)
ibu : xpelah, nanti2 mak beli, belilah barang untuk kamu, bukan mak
pelajar : lah, xpe, adik baru dpat pt, beli ajelah, nanti kalau mak sakit2 sape nak tolong.
ibu : mahal nie (sambil membelek harga)
pelajar : xpe, nanti beli barang adik sikit jerlah,
ibu : yelah...

tersenyum. yes, i was smiling. sape kata pelajar ipt or ipts tau berbelanja sakan aja. ada sebahagian kita berkemampuan, ada juga sebaliknya. demi segulung ijazah, banyak cabaran perlu di tempuh dan kebanyakkannya berkisar tentang duit.

taklah berkata xboleh beli apa yang kita nak, tapi sebelum kita beli, fikirkan, adakah berbaloi kita membelinya?adakah stabil kewangan kita? iya bukan setakat hanya bergantung kepada duit ptptn atau mak bapak. tak kan nak dating pakai duit mak bapak kot bro....

p/s: rindu ibu dan ayah di kampung. selamat hari raya semua. maaf zahir dan batin :)


23 comments:

H.J said...

hoho..anak mithali ni..ehe

Wadi AR said...

huyoo mesti lu anak yg baik kan. selamatt rayo jugekk

Mya said...

perbualan itu adalah sweet =)

syakey said...

hargailahh kluarga anda...
XD

zikeryhassan said...

memang sweet pon anak beranak tu.

selamat hari raya juga kawan ;)

ekabukanmakcikkau. said...

fulamak anlene lagi . aku tak tahu plak ni advertorial post muahahaa.

zOeY zAu YaH said...

bgus si anak tu =)

ORLANDO AHMAD said...

ramai yg baik2...

member2 gua de yg tolong mak ayah belikan baju adik2 diorang guna duit ptptn...

Ct Arina said...

rindu kat ibu ngan ayah saye jugak T_T

Hans said...

wahhhhhhhh
bagus la budak tu
:-)

Saiazuan said...

kelas aku dibatalkn selama seminggu.. ~_~

zureen said...

selamat hari raya izzad :)

C said...

yeah , setuju .
think before act :)

selamat hari ghaye .

Hizami Rahim said...

tu la. selalu duit ptptn dorang buat belanja sendiri.

ishiko said...

hmm.. betull jgn syg sgt nk guna utk ibubapa, nnti dtg brganda-ganda lain kali.

Zuraidah said...

Duit PTPTN je kot. Tak rasa nikmat dia. Kalau nak belanja mak tu, lebih ada rasa feel kalau kita guna duit kita bekerja sendiri. Bukan duit PTPTN a.k.a duit hutang tu. Peace. =.=V

d_LA said...

bagus budak tu, biasanya asek pk diri sndiri je, nak tu nak ni x dpt mengamuk..
selamat hari raya izzad yang ke errr berape ek..hehe..

muhamad hanif said...

tetiba rindu mak pulak.

um.

ILA HonEyBuNNy said...

bagusnya si anak itu...teringin nak jadi cm tu..

selalu dapat pt duk joli ja..huwawwa

Azuan said...

apapun yang kita jadi satu hari nanti...jangan lupa mak ayah kat kampung...

alif haris said...

belajar elok2 .. hehe
gdluck belajar di perantauan

Miz Novexx said...

ye... minggu ni sangat sibuk
tak sempat nak call mak ayah kat umah
geram betul, dahlah jadual packed :(

i am S!L4H.. said...

pikir org lain dulu baru diri sendiri..

^-^